Friday, July 16, 2010

swinging bowl a.k.a mangkuk hayun

firstly, pardon my language. menulis di bawah pengaruh marah dan tekanan perasaan yang amat sangat. leave as u like, proceed if u want.

ini adalah drama keling agung yang dibintangi aku sendiri. tapi aku bukan keling eh. aku tercampak kat negara keling, tu je.

hari ni, tanggal 16 july 2010, hari ni pagi2 lagi aku dah stress. kol 6 pagi rumah aku dah takde letrik. memang jahanam punya negara. aku tak tau la ape untung diorang dapat with the frequent electrical shortage. memang panas hati gua mendidih2 siap. padahal aku dah set alarm kol 6 pagi nk bangun sebab nak study ophthal. gua exam ophthal siot hari ni, kau boleh bantai takde letrik sampai sejam kan pagi ni. damn it.

tkde letrik, fine, aku bantai tido sampai kol 7.15am. mogok tak nak study sebab tkde letrik. bilik aku dah la memang sentiasa gelap, memang siang2 kena pasang lampu. pegi exam ophthal, dapat pulak Dr. Reena yang akan assess aku. heh, muka dia je boleh buat jiwa kacau. memang tak cemerlang lah. tapi biar lah sume tu. salah sendiri jugak sebab tak pulun. so aku tak sedih sangat. tapi still panas hati sebab takde electric. cilakatos punya negara.

lepas tu balik rumah, keluar balik pergi RTO (Regional Transport Officer, kire macam JPJ malaysia la) dekat Yeshwantpur with Sheila. i went there to collect my permanent driving license. dah sebulan aku buat lesen dekat RTO. memang aku bribe orang RTO, aku bayar lebih sket sebab aku malas nak amek driving test bagai. tak kuasa aku. bukannya aku tak reti drive. dahla nak amek driving test tu nak kena cari masa lagi. aahhh, tak kuasa. i'd rather pay a lil bit more. (ceh bunyi macam orang kaya je) one month back, the RTO guy told me to come on 12th July to collect my permanent driving license without me having to take the driving test. tapi 12th July lepas aku ada exam, so sebab tu aku pergi hari ni, 16th July. aku budget memang semua dah settle. tinggal nak datang amek license je. because that's what he told me.

tempat dekat RTO tu busy sket. kekadang takde parking, so aku ajak Sheila teman. at least dia boleh tunggu dalam kereta if tkde parking. lagipun aku bukannye nak pergi register ke apa, nak collect license je, dalam 5-10 minit siap lah kot. takde la aku rasa bersalah sangat buat sheila tunggu lama2. aku memang tak suke eh drag orang teman aku berjam2 untuk hal aku sendiri. yes, good friends memang takkan berkira nak teman kau ke apa, tapi aku sendiri rasa tak selesa kalau orang kena teman aku tunggu berjam2 untuk hal aku. that's why i prefer to shop alone most of the time.

as expected, memang takde parking. so i parked the car sesuka hati and leave the car key with sheila. in case ada kereta nak keluar, sheila boleh tolong alih kan. so pergi lah gua jumpa mamat RTO ni yang janji manis nak bagi permanent license gua hari ni. sampai2 je, service memang sikit punya cilakatos ah. lembap haram. temperature meter gua start naik dah. hati aku kalau ngan keling ni, memang macam engine yg cepat panas. cepat je aku rasa nak melenting.

tak pepasal aku kena isi form lagi. tak pasal2 pulak kena lagi xerox(photostate) semua residential permit, passport, visa. tak pasal2 dia mintak gambar aku lagi. eh babi btol. hari tu dah bagi 4 keping gmbar kot. lepas tu kalau betul kena bagi another pic, inform la awal2, eeeee memang sakit hati.

rupanya tak dapat pun permanent license hari ni. the actual thing was i need to undergo another fucking procedure to get my permanent license done. bukannya terus dapat permanent license. cakap keling memang tak boleh pakai. dia ye ye convinced aku kata on 12th july memang aku akan dapat the damn license. bangang. cakap pakai bontot tak pakai otak.

first kena isi form, lepas tu mamat RTO ni bawak aku upstairs, kena beratur to get signature orang atasan RTO lagi, beratur panjang ok? lepas tu kena turun balik buat tu ini lalala blablaba macam haram, then tak semena2 the RTO guy kata aku kena amek driving test. aku memang hangen ah. dahla aku nak cepat, sheila was waiting outside, tetibe nak suro aku amek driving test. padahal before this dah deal takyah amek driving test coz i already paid him extra amount. lepas tu mamat celaka ni ye ye insist kata dia tak pernah maksudkan macam tu. kepala hangguk lu.

aku memang menggelegak maksima ok? tengah duduk ni, bila dia sungguh2 insist suruh aku bayar lebih, and that he never said such thing, aku terus bangun, hentak meja and jerit cam perempuan histeria dekat dia. padan muka kau. mata aku siap berair ok? bukan sedih ke apa. sorry lah aku nak sedih2 touching2 dengan keling eh, tapi mata berair sebab aku sakit hati tahap maksima, sakit hati yg maha dasyat yang memang tak tahan gile. silap orang la bai nak cakap keling ngan gua. gua dah masak dengan perangai kaum lu la wei. mamat tu terus terdiam. pakcik kat seblah aku yang tengah register driving class pun dah cuak. mana taknya, tempat tu dah la rata2 lelaki, perempuan memang habis ciput, tak semena2 pulak ada perempuan mengamuk siap hentak meja kan. memang bikin panas.

time tu aku memang tak reti malu. mampos ah nak kata aku gila ke apa. aku dah la papa kedana, susah payah datang buat license, kau ada hati nak paw aku lagi. hoi, duit yang tinggal kat aku ni pun belum tentu dapat support aku smpai hujung bulan ni tau tak?! dahla memang aku dah bayar lebih. memang celaka punya makhluk. tapi lepas aku buat drama, dia terus cool down, terus agree that i don't have to pay extra and i dont even have to take the driving test. tau kau nak cuak ngan aku. heh, nampak sangat motif kau untuk paw aku yang miskin hina ni.

lepas tu aku kena naik atas, amek gambar pulak. hangguk ah aku tak tau pulak kena amek gmbar. aku dahla memang pegi RTO pakai selekeh, muka sikit pun tak tepek bedak, rambut pun tak sikat bebetul. ah mampus. lagi pulak aku baru lepas mengamuk, mamat celaka RTO tu pulak memang kat luar tengok aku amek gambar. tak kuasa aku nak posing ayu depan camera time tgh panas hati. outcome nya gambar aku memang buruk gila. muka chronic habis. muka masam memang tak nak kalah. wakakakaka.

ok settle. so mamat RTO ni pun kata lah semua dah settle, nanti dia post the license to my house. hati gua dah tenang sket. ok lah gua nak ciao balik. tak kuasa nak deal lama2 dengan manusia macam ni. tapi manusia camni memang insaf sekejap je weh, tetiba boleh attempt nak paw aku lagi.

"madam, u pay rs500 for service charge"

saje kan tak nak bagi aku cool down. aku dah lek lok senyap kau saje cari pasal balik. kau nk duit kau paw la boss kau tu bodoh! aku fire dia untuk kali keduanya sambil aku terus ciao. dia cam follow aku jugak, ada hati nk pujuk rayu aku bagi service charge. memang cilakatos yang persistent habis. sepanjang2 jalan tu aku marah2 membebel2, memang dah tak rupa perempuan ah. tengah aku sungguh2 marah, bebel2, ngamuk2, boleh la kan aku terpelecok siap dengan melatah mak nenek. babun betol.

aku rasa mamat tu tahan gelak. celaka. tapi aku memang dah tergelak dulu walaupun aku tengah marah gila babs time tu. lepas tu baru pandai mamat tu nak ikut gelak sama. oh suka kau gelakkan aku terpelecok kan. ni memang situasi paling annoying siot, mana boleh orang tengah marah tetiba tergelak! damn ah! lepas tu terus kau diam tak petik dah pasal service charge. oh, considered done eh sbb aku dh memalukan diri terpelecok depan kau? babi.

it took me about me 1 hour to settle everything dekat RTO. rasa bersalah gila dekat sheila sebab kena tunggu dalam kereta for 1 hour. aaaaaaaaaaaaaa kalau tau sumpah pergi sendiri naik auto lagi bagus. tapi on our way back home, memang tak stop menyumpah seranah keling ni ok? tambah pulak traffic dekat mathikere time tu macam haram, lagi lah handal aku menyumpah seranah. damn ah.

i hate the person i've become. tapi orang2 yang tak pnah deal dengan keling india ni memang takkan get the picture of how sickening it is untuk berurusan dengan keling india ni. sejak dah 3 tahun tercampak dekat india ni, i've become a super hot-tempered person. super duper hyper hot-tempered. heh.

kalau one day keluar paper seorang pelajar perempuan melayu dekat india gaduh dengan orang tempatan bangalore, aku mintak ampun awal2. mak aku pun dah cuak2 kot2 aku get into trouble sebab she actually saw me mengamuk with an indian waiter time dia datang visit me in bangalore some time ago. tell u what, mengamuk is the only way to get the indians do their work right!!! i am still the same nice person whenever i'm home in malaysia. promise.

p/s : sheila pun pernah marah gila sangat2 smpai nangis dpn pakcik auto durjana yang nak paw duit dia tapi tak hantar sampai tempat yang dia nak. seee? i'm not the only person. duduk negara keling ni memang depresi tahap maksima.

8 comments:

azar syazwan said...

negara india mmg babi......cant agree more.......dari paria auto sampai la politician, sume kel.....corrupt and bloody faggot liar.....they will swindle u mcm sial, keje mmg makan duit haram....of course not all indian cmtue n ape yg tetulis diatas khas ditujukan kepada kel yg corrupt....b sabar k n ble bende nie jd lg u maki je blek....fire wit fire dowh...hahaha....but lets hope dat doesnt happen....

p/s: lepas marah best makan, jom lamb chop? hahahaha

Fatin Liyana said...

dok indon pon same.
we hv to shout each tyme.
i meant it. EACH tyme.
mmg cilakak.

Anonymous said...

Eii mmg mcm sial. Sama je mcm indo. Annoying doe. Aku duduk sini pn maki hamun org indo suka2 hati. Pg mampos la. Aku pulak emo. Haha

-Nad

acu said...

Orang india sini mmg mcm tu ira, kita maki hamun macam mana sekalipun, perangai diaorang tetap sama je. Ni jenis manusia yang haprak! Hopefully kau dah cool down lil' bit. Remember, patient is a virtue. Take care.....

IRA said...

fatin and nadd : i know u guys feel me!!!! wargh hilang sudah keayuan kite eh? hehehe..now bangun pagi dah ok sket ;p mari bertahan! tak lame lagi balik malaysiaaa! dingg!

IRA said...

azar : but u're leaving soon!!!! i hate u :(

faiz : thanks faiz...aku dh okay today..hehehe...but i'm sure tak lame lagi ade je lagi keling cari pasal..wahahaha

izzarief said...

alhamdulillah i blaja kat msia je...hahahaha

IRA said...

ahaha apekah maksud ayat tu izz? cis!