Wednesday, May 19, 2010

2 heads are better than 1, REALLY WEH?!

Do you have any idea why the students usually work in a group? Study group ke, buat PBL in a group ke or simply prepare a presentation in a group keee. Apa eh purpose buat kerja sama2 in a group kalau buat untuk menyenangkan one another? Kalau bukan untuk help each other and make the best out of it?

Kau pikir the lecturer kasi kau buat kerja in a group supaya kau boleh gossip and gelak2 sampai lebam or so that kau jadi pelajar lembab sebab asik rely dekat group mates yang lain je ke? Weh aku sokong bab gossip and gelak2 sebab pada aku, kalau kau blaja stress2 tkde selingan gossip dan gelak setan itu memang sangat membosankan. Boleh tersengguk-sengguk wa cakap sama lu. Tapi boleh tak beragak, kau nak gossip kau gossip la, nak gelak setan kau gelak lah, tapi boleh tak kerja tetap jalan? Boleh tak come prepared and bukan rely on your group mates semata?

It's never a good thing to have a big group when working on something. Sebab tendency untuk sorang dua student untuk bajet VIP tak nak buat kerja or datang with very little preparation adalah sangat tinggi. Kalau group aku 10 orang pun aku ada tendency untuk bermalas nak prepare sungguh2 lagi2 if the topic assigned mmg ciput stok 2-3 orang buat pun dah cukup. Tapiiii, katakan group kau tu group yang kecik, 4 orang ke, 3 orang ke, or worse, 2 orang keeee, boleh tak kau develop sikit sense of tanggungjawab?!

Aku tau I don't look like I care. Tapi percayalah, if I work in a small group, and I am assigned untuk prepare some notes or read a certain topic beforehand, I swear I'll do it! Tak percaya boleh tanya my study group mates, pernah ke aku datang study group tak siapkan notes untuk topic hari tu? Siap buat kemas-kemas kot! Pernah ke aku baca bodoh2 lepas tu present the topic assigned macam sampah? Tanya my IRP mates, aku siap cari soalan untuk the study group kot! It doesn't sound like me at all, tapi itu hanya untuk orang2 yang tak kenal aku betul2. Kalau aku rasa aku responsible untuk orang lain jugak and if kelalaian or kemalasan aku tu boleh menyakitkan hati, or membuang masa, or menjejaskan prestasi pembelajaran or presentation orang lain, memang bangang gila lah kalau aku suka hati nak lepas tangan kan? Memang aku layak kena maki la kan.

The idea of having to work in a group, or a pair is for us to help each other. Kalau kau kerja every time pun nak datang dengan otak kosong siap kalau aku ketuk boleh bergema-gema sebab kosong sangat, apa guna aku jadi group mate kau? Apa guna ada 2 atau 3 kepala, 2 atau 3 otak, kalau hasilnya tetap 1 otak je yang berjalan? Sekarang ni aku sorang je ke yang tengah menuntut ilmu, abis kerja kau apa? Interview aku sebijik-sebijik apa nak buat? Atau supervise kerja aku? Hamboi sejak bila kau naik pangkat jadi tutor aku? Rasanya kau tak dihantar untuk jadi group mate aku supaya aku buat semua kerja and supaya aku bagitau kau semua benda yang patut dibuat apalagi untuk kau just tengok ape kejadah yang aku buat. We have to do it together! Banyak cun muka kau kalau semua benda pun orang lain nak settlekan, semua benda pun orang lain nak bagitau.

And boleh tak faham kalau orang tengah serious nak buat kerja kasi siap cepat and obviously masa pun dah suntuk, boleh tak jangan buang masa goyang bontot korek hidung lepas tu bila aku kata we need to do it fast kau boleh kata "chillexlah kak, masa banyak lagi" eh eh, kepala hangguk lu! Engkau punya chillex tu kalau tak menyusahkan aku, aku tak kesah dowh, kau nak chillex korek hidung ke korek bontot ke apa ke suka hati lantak kau lah! Tapi kau punya chillex tu, kalau menyusahkan aku, bagi aku 10 sebab kenapa aku tak patut naik angin. Panas ni beb, panas! Make up gua boleh cair sebab panas hati lu buat perangai macam bagus. Kalau chillex chillex tapi kerja siap kerja mantap aku tak kesah weh. Aku pun tak suka gelabah-gelabah buat kerja. Tapi kalau kau dok kata chillex lepas tu bila kerja tak siap orang lain yang nak kena jawab sebab kau hilang pergi men-chillex-kan diri dengan selambanya, apa barang ni bang?

Aku memang malas, I admit that. Tapi aku tau malu and aku tau aku dah menyusahkan orang kalau aku tak prepare apa yang patut lepas tu kerja nak tanya orang je. Semalas-malas aku, aku ada effort nak bukak buku cari mana yg aku miss, apa yang patut buat, apa yang patut tulis etc etc. Aku boleh terima la kalau kau tak prepare sebab malam tadi kau berak keluar darah, makan pun tak lalu. Takde hal beb kalau kau sakit ke apa. Tapi dah kalau everytime pun kau tak prepare, lepas tu orang lain yang nak kena struggle disebabkan kemalasan kau tu, tak beragak la ni!

Lepas tu, aku pantang orang buat kerja tak systematic. Otak aku ngan otak lu memang tak sama bro, sebab tu kita kalau nak kerja kasi smooth, ikut la order! Ini tak, member lu baru nak tulis karangan untuk pendahuluan, kau tak semena-mena bagi isi-isi untuk penutup! Kalau rasa otak kau abstract sangat sampai kau rasa nak ikut order and jadi systematic itu bullshit and buang masa, aku dengan rela hati boleh kasi kau buat kerja tu sorang-sorang. Tapi papehal, kau sila tanggung sendiri!

Aku pun bukan bagus sangat. Tapi kau pun tak bagus mana. Tapi masing-masing ada otak, masing-masing nak belajar. Kalau benda kena buat sendiri aku takde hal la kau nak bantai malas kau tu sebab itu memang takde effect dekat aku dengan orang lain. Tapi if you're working in a group and especially with me, boleh tak respect sikit effort and masa yang aku and orang lain spend for the sake of that group? Kalau aku yang malas ni boleh selak-selak and baca sikit2 apa yang patut, prepare sikit-sikit apa yang perlu, kenapa kau boleh selamba tahi datang without anything, not even a single thing in ur head?! Habis otak lu yang bijak pandai tu nak buat apa dowh?

Kalau bekerja dengan orang, buat cara bekerja dengan orang. Biar lah my presence as your group mate tu membantu pembelajaran kau, and kau jugak membantu pembelajaran aku. Kalau ada group mate sikit pun tak menolong, baik tak payah ada group mate. Ini bukan mentor-mentee bukan tutor-tutee. So lu pikir ah sendiri sebab gua dah betul panas hati.

6 comments:

FG said...

chilleks lepas tu org len kna buat keje memang melampau!!~~~sangat faham!!

IRA said...

ahahah chillex!

azar syazwan said...

'Rasanya kau tak dihantar untuk jadi group mate aku supaya aku buat semua kerja and supaya aku bagitau kau semua benda yang patut dibuat apalagi untuk kau just tengok ape kejadah yang aku buat'...........spot on!!!...hahaha....sape la yg bangang sgt suke gune pekataan chillek nih? bapak segale tk kene tempatnye???....ayat nk mantap je tp otak dasar bangang, abuk pon tarak...wa salute lu la bro!!!....jom chillek jom?? ko nk amek kesempatan pon pada2 la, tk kn nk bia org laen buat tehegeh2 sorang2 buat keje ko bro??....gua sure lu rase lu macho gune ayat chillek tp gua rase lembu new zealand lg macho bro, tak nyusahkan orang nk cover lu punye keje....ko nk chillek balek mesia jd bapok ar bro, leh chillek time jual badan!!!! rofl!!!!!!!

IRA said...

lol ni dah mcm adnan sempit!

faiz said...

iiii......long time no see...

IRA said...

eh eh faiz manekah? long time no see eh..