Monday, September 13, 2010

Aidilfitri in Bangalore, India :)

Raya falls on Saturday, sehari lambat daripada Malaysia. It's always like that. Orang kat Malaysia dah sebok2 raya we in India still kena puasa lagi sehari. So btw, after the pre-raya celebration at Mcna's, me and some girls balik kampung. Kampung konon-konon je. Kitorang sleepover rumah Husna malam raya tu. Kiranya Husna jadi nenek and we all jadi cucu2 la. I siap bawak baju raya terus k sebab nak bersiap kat sane je. Baru meriah sket kan ;p

Disebabkan kegagalan mencari bunga api, maka malam raya kitorang disajikan dengan cerita hindustan. Dahla raya dekat India, malam raya pun tengok cerita India. Tapi korang jangan sceptical dengan cerita hindustan k. Cerita hindustan sekarang bukan jenis guling2 bukit macam dulu, now most cerita hindustan adalah berkisar tentang humanity, race and religion discrimination, so on and so forth. So, hate to admit but yeah, bollywood is much better than malaywood. Ehhhhh apesal aku lari topic???! I am supposed to talk about my raya in Bangalore, sekali terpromote cerita hindustan plakkkss!

OK maka kitorang tidur beramai2 depan TV. Dengan segala miraclenya, kitorang semua bangun at 6 am okayyy. Melantak nasik himpit dengan rendang lepas tu semua bantai tido balik. Golongan mulia bangun la around 7 ke 8 camtu kot, pergi sembahyang raya, golongan hampas membuta sampai pukul 11 pagi. Punah impianku untuk merasa suasana pagi raya bermaaf-maafan sesama rakan taulan dan bergambar ala2 keluarga bahagia. Penat je tau lantik Husna jadi nenek, Fatin jadi atuk, kitorang cucu2, last2 cucu2 kene tinggal terbongkang kat rumah tatkala atuk nenek pergi menunaikan sembahyang raya.

So, gambar di pagi raya memang haram takde. Gambar di tengahari raya ade lah. This is the pic tatkala baru melangkah keluar rumah, make up pun still tebal di muka muka kami lol. Tunggu sat lagiii, caiq semua make-up.


On our way to Sanjay Nagar, ada open house my batch. The food was soooooo much my stomach can't handle it. Semua ada ok? Nasik himpit, rendang, kuah kacang, laksa, mee kari, nasik ayam, lontong yada yada. Tapi sedap sedap! Ni gambar2 di sekitar rumah Tikah and Mimi at Sanjay Nagar.




Then, pulang ke Gokula, ada lagi satu open house budak my batch jugak. Time ni dah tak larat menyumbat makanan heavy. Makan kuih muih sajes. Perut haruslah di jaga. Kalau dah tak boleh stretch, usah di paksa kerana ia mengakibatkan kebuncitan yang hodoh. Well, ni dekat rumah Shasha, Tikah Hamdan and Baya.


And lepas dah kenyang semuaaaa, baru teringatttt "eh koranggg, kite tak tangkap lagi gmbar untuk salam perantauan next year!!" Padahal time ni memang dah tak sesuai langsung nak shoot gambar sebab memasing muka dah kekenyangan lagi kepenatan. Tapi layan kan je. Padahal aku rasa next year we'll be celebrating raya in Malaysia. Rasenye lahhh! Ni lah konon-konon gmbar salam perantauan next year.

OK OK then by evening, balik rumah terus terbongkang till malam. Malam tu I kena pergi rumah Ninot nak buat chocolate cake sebab esoknya kitorang punye open house pulakkk. Ninot prepared the ingredients while I did the mixing. Mengantuk amat k mmg nak tertidur2 time mixing tu.

So as I mentioned, the next day bersamaan 2nd day raya, was our open house pulak. It was held at Nadia's place. Erm nothing much I guess. So just enjoy the pictures lah!







And after this open house, maka tamat sudah sambutan Aidilfitri di Bangalore. Sebab the 3rd day raya sudah ada class and clinical posting. Kami selaku warga berjiwa kental pun datang la ke kelas untuk menuntut ilmu. Cewah. Mulia gila ayat. Maka rugilah mereka-mereka yang masih di Malaysia menyambut raya, nampaknya ilmu yang kami pelajari hari ni agak melimpah ruah.

The best part of raya is, you get to be together :) I suka la leh lepak2 with everyone from my batch. It wud be sooooo much nicer if dapat celebrate raya together with the seniors and juniors jugak. It's always good to get out of your own little world sometimes , kan? Let's hope for a better raya celebration next year! Much love, tataaaa!!

2 comments:

azar syazwan said...

ye ye...itu mmg sifat yg disegani ye, tebongkang smpi kul 11....hari raye lak tue....oopppsss!!!....so mesti byk hikmat yg digunekan ntuk mengekalkan keayuan di hari raye spt, hikmat menarik perut tahap 8 dan hikmat bedak muke 7 lapisan....hahahaha......nice pics, its gud to see u having fun celeb raya at ur hometown...lol.....bgus2 da praktis tangkap gamba salam perantauan next year, tp skill menulis ucapan jgn dilupe ye!!!

IRA said...

oi hikmat2 wa tak main la dey..it comes naturally already..hikmat ayu ke hikmat perut kempis ke ape ke..i sedekah kat u je la..u need it more than i do..oopppss? hikmat perut kempis?? yes u do need that!! lalalalalalalaa~~