Saturday, September 4, 2010

Sahur di Rumah vs Sahur di Perantauan

This is my fourth Ramadhan in Bangalore, India termasuk first time puasa time aku baru fly dulu2. Ceh, ayat nak 'dulu2..', habis nostalgic la tu kan. Pejam celik pejam celik, tak lame lagi nak masuk 4th year dah aku ni.

Aku ni jenis manusia yang memang malas nak bangun sahur. Kalau takde makanan sedap, tak payah kejut aku bangun sahur, malas! Time dekat boarding school and KMS dulu pun, aku memang tak layan sangat bersahur-sahur ni. Aku akan try bangun sahur sekali, and bile dapat tau makanan dewan makan menghampakan lagi mengecewakan, terus aku tak bangun2 sahur dah. Same macam dekat India ni, bulan puasa kali ni aku pernah bangun sahur sekali ni. Pastu ade la 2-3 kali terjaga time sahur, rembat la kurma barang sebijik dua. Nasib la aku jenis manusia yang tahan je puasa walaupun tak sahur.

Tapiiii, kalau dekat rumah, aku sukeeeeeeee sangat sahurrrr! Selalunye kitorang tak beli or masak makanan lain pun untuk sahur. Selalunye leftover time berbuka tu la dijadikan sahur. Kenape saye suke sahur dekat rumah? Sebabbbb, mak masak sedap! Selalunye orang tak lalu nak makan berat2 time sahur kannn, tapiiii, aku boleh tambah 2-3 pinggan time sahur kat rumah wahahaha. Adalah kerugian yang maha besar kalau tak sahur kat rumah sebab kalau tak makan time sahur, nanti adik2 aku yang tak puase (dulu la, sekarang memasing dah besar panjang, pehal nk buat gedik tanak puase plak?!) akan habiskan makanan sedap masakan mak aku di siang hari. Maka untuk mengelakkan kejadian sebegitu rupe, aku sanggup bangun sahur and makan sampai lebam time sahur. Padan muke dorang takde makanan siang-siang.

Lepas tu, aku suke sahur dekat rumah sebab time sahur ni je la aku nak merasa layanan istimewa mak aku. Wahahahahaha. Selalunye my dad yang rajin nk mengejut kitorang sahur. Susah woo kejut kitorang sahur. Memasing liat (kecuali aku) Sementare nak tunggu dorang bangun tu, kau terpaksa tahan telinga dengar bunyi-bunyi aneh (aka rengekan malas bangun dorang ni) lepas tu siap ngan aksi-aksi menggeliat lagi. Haa, bagitau, bapak mane rajin nak tunggu anak bangun sahur smpai berjam-jam? (OK exaggerate je berjam-jam tu)

Honestly, walaupun aku slalu bangun sahur, tapi aku jarang gile tolong mak aku sediakan makanan semua. Panaskan lauk, hidang lauk, buat air. Haram. Ya rabbi anak dara jenis ape tah ni. Yelah, dari katil aku nak pergi ke meja makan kat bawah pun mata aku bukak sipi2 je. Nanti dah smpai kat meja makan, kalau makanan tak siap hidang lagi, aku sambung lentok atas meja makan sampai la mak aku tanye "Kakak nak air ape?" Haaaa, layanan istimewa k! Kau ingat time lain mak aku nak offer ke buat air untuk aku? Time sahur je la nak merasa dimanjakan macam budak kecik wahahaha. Lagi satu time aku baru landing kat Malaysia, sampai2 rumah pun dapat layanan istimewa hahaha.

Then sahur sampai lebam. Kalau my mom tak bangun sahur, my dad will take over the job. He will heat up the lauk and all, hidang semua, buat air lagi kalau dia rajin. Have I told you that my dad is a good cook? He really is :) Selalunye kalau makanan tu tak kene ngan tekak aku pun, contohnye ikan masin ngan nasik putih for sahur tonite, aku selalunye bangun sahur jugak nak teman my parents. Erm okay, tetibe rasa syahdu plak.

Dekat sini, bangun sahur takde sape nak layan aku. Orang kejut pun nak tak nak. LOL padahal my housemates sume dah masak with my perangai yang memang malas nak bangun sahur sebab tu diorang pun tak beria kejut aku. Kat sini nak bangun sahur kau kena set jam sendiri, panaskan lauk sendiri, kalau nasib tak baik kau kena sahur sorang2 dengan TV, toksah mimpi nak minum air fancy2 sebab takde siapa kuasa nak offer buatkan air sedap untuk kau so kau teguk je la air masak dari botol 2 litres tu.

You might wanna ask, kenapa tak balik je rumah time bulan puasa ni haaa? Hahaha serious tak tau wehhh! Kenapa tak balik raya pun tak tauuuu! Tak faham jugakkk! Tapi cam maybe jugak I need my own experience kot berpuasa, bersahur and beraya di perantauan. Ceh, padahal bulan puasa kan sebulan, kalau balik setakat seminggu, 3 minggu kau puasa kat India gak. Experience gak. Hahah yelah yelah. Cakap la pape pun.

I'd sayyy "Saje nak kasi abah ngan mak syahdu sket aku tkde time bulan puasa, time sahur ngan time raye. Biar diorang rindu sampai lebam"

Hmmm, padahal aku yang tengah syahdu sekarang. Yang tengah rindu sampai lebam, aku jugak. Tetttt! -___-"

5 comments:

Diloz said...

oh,medic india rupanya.

best ramadhan kat india?
hari raya tak balik ke?


selamat hari raya.
=)

IRA said...

tak balik raye..ramadhan kat india ala kadar je sbb tkde bazaar ramadhan..hahah..

selamat hari raya to u too :)

✿ismi:Nauratul Nadiah✿ said...

sedihhhhh kannnn sahur kat perantauannnn..
huhu
i pun xraye kat Malaysia..
huhu
btw,
Salam aidilfitri:)
jgn sedih2 okayhhh
*padahal diri sndiri sdihh..hehe*

IRA said...

nadiah, thank you thank you dear! :D selamat hari rayaaa to u tooo! sedih tu dah tentu, takpe kite kentalkan je! ;p

N2kU said...

slamat hari raya for you tooo