Friday, September 24, 2010

Incredible India Part III

Semalam, hidup aku dekat India diperkotak-katikkan. It was just like a joke. But Indian jokes are not funny, Indian jokes adalah jenaka paling brengset.

I woke up yesterday morning (well, afternoon) to an sms from a friend, she wrote something like this :

"Ira, exam commed esok postpone rabu depan sebab india ade strike"

Macam tak cayeee, tapi bila bukak facebook, semua orang pun buat status happy2 sebab the admin postpone our exam to the next Wednesday. Wah, time tu rasa senangnya dalam hatiiiii. Confirm la tu memang exam postpone. Bahagia.

Just so you know, commed is community medicine and this exam is no joke. This is our 2nd internal assessment which means our marks carry a portion till our final exam so it is clearly a serious exam. I mean, bukan la stok exam yang kau boleh buat perangai malas nak ambik sebab bukan effect carry marks or anything pun. Nah, ini exam memang bermakna buat final kami-kami sekalian.

So, since mereka telah men-postpone-kan examku kepada Rabu depan, maka adalah kerugian yang maha besar kalau tak menggunakan masa yang ada untuk pergi tukar duit ringgit and beli saree yang orang kirim. Kalau tak, kena tunggu sampai 1 day before my departure time to Malaysia barulah I will have the time to do all those things. But thank god, exam got postponed. Thanks to the upcoming strike. Suka suka

And so I went out. Struggle cari saree orang. Business beb. Lepas tu struggle bargain for the cheapest rate to change my rupees to ringgit. Done. It was around 6pm, tengah order iced tea and blueberry cheese cake when an sms came in ;

"Ira, ko tau tak esok exam jadi balik sebab india tak jadi strike esok, diorang nak strike hari rabu kot"

Cilakak.

Dah 6pm, baru order makanan, from that place to my house ade la dalam 30-40 mins, sampai rumah kau ingat aku boleh terus terkam buku ke? Penat lagi, pening bau asap auto lagi, nak mandi lagi. Brengset. Ingat peperiksaan Bahasa Melayu ke boleh taram buat esei "Bapakku kawin lagi".

In community medicine, you have to memorize facts and to memorize facts you need to have clear mind and how do I have clear mind knowing that I can only start studying the most pon at 9pm (lepas dah tolak mandi, rehat express, tido express) and I have 3 really big chapters to cover?

Seriously, pernah terjadi ke dalam sejarah hidup orang lain di mana exam telah ditunda dengan confidentnya tapi last minute nanti dia kata exam tak jadi tunda. I don't think so. This can only happen in India, coz in India, nothing is impossible.

That's why they call it Incredible India.

p/s : well I hope that makes us all incredible medical students.

In case you missed Incredible India part I and part II, you can click here and here.

4 comments:

Tuan Auz said...

huish!

sapa yg buat lawak membunuh ni?? pelawak tu mmg nk kena pancung 14 kot! giler 3 big chapter!! aku dengar pon dah pening. ira! berusaha!

Tuan Auz said...

huish!

sapa yg buat lawak membunuh ni?? pelawak tu mmg nk kena pancung 14 kot! giler 3 big chapter!! aku dengar pon dah pening. ira! berusaha!

IRA said...

aah tau takpe wei..aku mmg hangen time tuuu! dahla tgh kat luar..hahahah..takpe2, takkan terjadi kat msia ;p

Ct SoLeHa said...

xsuke exam postponed..sbb kalo postponed lagik pening..exam tetap ade dan kena gak study untuk next posting or cycle..so better abes awal2 sblum masuk posting laen

kalo kelas batal..lagik besh...kalo leh xyah postponed and trus batal..hehe

tp paling bengang kalo tetiba kate kelas batal..rancang dah nak tido tup2 dpt msg doctor free skrg..sila dtg kelas sekarang..aiseman..trus bad mood..kaco daun tul

tp xleh nak salahkan doktor..sbb sll doktor sibuk ade OT lagik.klinik lagik pastu nak mengajar lagik..

tp kalo exam pxjadi postponed..rase xmau ambik trus je baik..hehe