Saturday, November 22, 2008

who are you to judge me?

upset. annoyed. disappointed.

who are you to say this and that about me? do u know me perfectly? do u know me from top to toe? just because i'm lack of that one thing it doesn't mean that i'm that naive, stupid and ignorant about my own religion!

please lah, mind ur words ok! i'm open for any advices because i am very much aware that i'm not perfect like u but please, no harsh-and-makan-dalam words ok? i agree that u're a goood muslim but i THINK u've got to work a little bit more on your relationship with the people around u, and of course, your communication skills suck big time, sorry to say that. it really was.

people love to assume. and a lot of people assumed me for doing this and that. wow, looks like everybody knows me perfectly eh? i'm not gonna waste my time listing the things that i really did and things that i did not do. what's the point? u may think it's just another episode of me pretending to be an angel. so, if u really think u know me that perfect, then be it. and labelling someone is another in-thing isn't it? thanks for the nickname that i've got. maybe u should give one for yourself too.

i'm sick of the hypocrites around me. i'm suffocated. pretending is like the only thing they're good at. if you dunno me, then stop acting like u do. i may not be perfect but i dun deserve those harsh thoughts and words. so, BACK OFF!

p/s : only to whom it may concern.

14 comments:

perempuan cerdas said...

ya, saya drink. sampai mabuk-mabuk dan muntah, suka hisap rokok "mentol light" di public, suka pakai baju gatal, hisap ganja serta hallucinogen dan sebagai nya.

so apakah nickname awak untuk saya??

=P

haha, btw ira. saja je nak backup kau. aku tau aku baik. tudung labuh di hati :)

N

muhamad afiq bahrim said...

aku ke? scheiss! (tahi) hehehe
hope not, i dunno u from head to toe.. but only till ur converse sneakers back then...
u rocks!
ermmm... yeah... please don't be suffocated by the thoughts of the 'unknowers'... hahahahaha
lol... yeah... they need to be tought a lesson by... hmm us? no... what am i writing about...? hmmm
k k... kembali to the citer..
if u want to ,you can use my inhaler?
hahaha they all need to be skooled hahaha
the end is near though people (generally) are busy labelling and detecting others weaknesses and badmouthing... hush hush
dunia nak kiamat ,tobat la wey (bukan for you ira... like u wrote for whom it may concern)
:) amidst the unknowers, thinking that they know everythin', labelling,recording,spreading,spitting, stomping, flyin-kickin' us... its hard to smile...
its just they dont know...
lets pray for them so that they got hidayah hehehe i cant be serious... once il(iliyana) said to me that "fiq, aku xpnah namapak ko serious, so this time cuba ko buat muka serious sikit...!"
at that time ader sumer orang and the whole class macam tgk aku and sume teruja nak tgk aku serious(haha poyo,ayat hot), (i bet u still remember these guys tuan nina,luk(ofcourse),firdaus mat ghani,baer n all) focused kat aku... but only for 2 seconds aku wat muke serious la konon, then i burst into laughter and so were they... hahaha...
k... bitte in ruhe bleiben(bawak bertendang) so ... so.. so... arghhh... forget already lah.. janagn pukul aku ira hahahaha
biar aku nyanyi siket lagu untuk ko 'kau ilham ku' man bai... hahahaha
so that xder la ko terajang orang tgh nek motor ,curi lembu n then bakar, or minum 'garam cai' (teh panas dalam india kan?) n then kuarkan kat hidung and minum balik, kan huduh tue... hahaha
merepek lagi hahaha

to perempuan cerdas, 'aku xley hisap menthol light, nanti sakit dada, lagi2 marlboro hahaha,
benson n hedges best!
why!? coz lambang dier 'B&H'='bahrim&haliza' = bapak n mak aku har har har!
paperpon...
Allah maha kuasa,makhluk xder kuasa,hari2 mau cakap...
hidup IRA!!!!!!!!!!!

Amin Ahmad said...

wallaweh, takut aku baca entry ni.

eceh enche afiq bahrim..wa kenal betul dgn ayat Allah kuasa makhluk takde kuasa tu...

btw, aku suka sebab tuan blog ni jenis accept advise.

aku takleh nak komen papepun sbnrnya..tp aku mcm faham apa yg dihadapi tuan blog..cian dia..

adia_anarris said...

ira..dont bother bout other people..as long as u know urself..kite kalau nak buat baik tak perlu tunjuk2 depan org..
well,lots of people like this around us..kat my place pon same..

for me, jadilah diri sendiri,jangan hypocrite in front other people just to please them or just to show that u're GOOD enough..tp blakang lak laen crite..haha..be urself is the best way of life..

muak and bosan dgn org2 sebegini..

masing2 dah bleh pk mane baik mane buruk..jgn sbb u pakai what i didnt wear,u baik..kan ira kan? it's all dalaman nye in-thing..not the physical appearance..

ismas will always called this as "deprivation"..haha

wasalam

wanee said...

wonder whos dat bitch..baget best...
its amazing how many 'alim2x' ppl actually lg kuat mengutuk kt blakang, (not all la)

wanee said...
This comment has been removed by the author.
wanee said...

p/s- ive been called a fucked up bitch yg baget hot , and the person who had this incredible vocabulary didnt even have the guts to say it to my face. pathethic huh? xpayh peduli org cmni.

IRA said...

nad : nickname utk kau ialah BERUK MAKYE! hahahahaa yes yes, aku sememangnye tudung labuh di hati hehehe :)

afiq : masih kau igt kasut converse aku zaman dulu2 hahahaha..kau ni mmg btul2 tak reti serious..hahaha btw, thanks afiq :)

amin : hehe thanks sbb memahami ehhh ;p agak tension ar disitu tp nk wat cmne kan..mulut orang..dorang ape tau..dh tkde mende sgt nk ckp la tu..tu yg suke suki kutuk2 org lain kan kan..

aida : totally! deprivation! yela, i know what am i lacking of tapi their thoughts tu melebih2 kot..cam, salah kite satu je tp orang len plak sebuk2 nk tambah..suke suki jerr...

wanee : not a bitch, but son of a bitch kot? hahahah tak tak, whut i mean is laki la bukan pompuan..heheh..btw, orang yg panggil u bitch yg bajet hot tu jeles tgk u hot stuff la tuuu! heheh yeay mari kite jgn layan org camni!

Pewaris Reformasi said...

Ira,

Pardon me for sharing..

I pun jenis suka org advise. Tp i x suka org ckp kasar dgn i tambah2 perempuan. Sebab bila ckp kasar ni dah bawa emosi..susah benda nak selesai.

Dalam dakwah (ni afiq surely know), bila kita bercakap pada orang kita kena selalu ingat bhw kita cakap utk diri kita dulu kerana telinga kita lebih dekat dari telinga orang.

Maka berlaku adillah dalam cepat sgt nak hentam orang. Keadilan itu dekat dengan taqwa.

Saya suka bila Ira kata boleh terima advise. It's good and will help u. Kadang2 dlm proses berpesan ni, ada yang terlebih..maka maafkanlah dia ya Ira? Kalo time solat tu doakanlah utk dia moga dia tak jadi fitnah pada agama.

Saya tulis ni untuk diri saya sendiri. Semoga apa yg baik dapat kita ambil manfaat.

Pewaris Reformasi said...

Ira, Pewaris Reformasi tu Amin Ahmad..

dah nak abes weekend, nak wish have a nice weekend pun dah xleh, ahah!

IRA said...

pewaris reformasi : thanks for sharing :) i dun mind at all kalau ade orang nk remind or advise, i'm open, in fact, i love it bile ade org remind and nasihat kite mcm2..tp biar la kene dengan cara kan? ye saye maafkan die, tk kuase nk berdendam2 just terase hati ar sket tu yg tulis dlm ni..hahaha..thanks anyway :)

Pewaris Reformasi said...

good!

ahah, okla tu..this is your blog anyway...

blog saya banyak tulis politik hence saya byk jalan blog politik..

lately jalan2 blog len pulak..so, komen2 saya maybe nampak x serius sangat :p

muhamad afiq bahrim said...

pewaris reformasi ,minta masa sikit hahaha..
aku xtau aper2..
hanya seorang makhluk yang lupa kerja hehe

owh yeah, mmg susah kadang2.. sometimes kita lupa ,means who we are
(aku la) then bila org tegur kita panas... so sbnrnya lek sudey,hati hendaklah sebesar laut yang tak bertepi hehehe
so org bagi ar aper2pon ,relax...
hati kite pecah,hancur n sebagainya xper, asal jangan hati org kiter pecahkan?
hmmmm
kene korban sket hehehe
everything perlukan masa, but actually we need to give our time(or use) to get to know or understand someone else... once we know them, then our hearts will bind...
dari hati ke hati...
insyaallah hehehe

owh amin ahmad,assalamualaikum hehe

Noor Amin bin Ahmad said...

w'salam afiq..

since kau minat dakwah dan aku pnah beri masa utk kerja dakwah yg pada aku sangat best (sebab ia menjadikan aku manusia), pardon me for sharing lagi k?

dulu nabi s.a.w. pernah bawa umat yang ada di sana naik ke satu bukit (tak silap aku Bukit Uhud). Nabi s.a.w. bertanya kepada mereka "kalian percayakah jika aku katakan ada segerombolan pasukan berkuda sedang menghala ke mari untuk menyerang kita?"

dijawab "masakah kau akan berbohong ya Muhammad!"

kemudian nabi s.a.w. mengajak mereka beriman kepada Allah s.w.t. lantas mereka menghina nabi s.a.w. dengan pelbagai nista.

Moral of the story: dapatkan trust dulu then insyaAllah manusia sedia mendengar.

Renung2kan dan selamat beramal. Aku cakap untuk diri aku dulu k sebab telinga aku lebih dekat dgn mulut aku :)