Saturday, August 8, 2009

melayu

i swear i was a punctual person! but now i am very much adapted to the people around me. kalau kata pukul 9 pagi, harapan la, tunggu la sampai 9.30 pagi kot. tu pun belum tentu. i sgt respect orang yg respect masa orang lain. dulu i seboleh2 akan siap on time, kalau kata janji nak jumpe dekat klcc pukul 12, pukul 11 tu make sure dah keluar rumah (or maybe earlier) and then i'll end up waiting for my other people to come at 1. marah la jugak kan. kau struggle siap awal2 sebab nak be on time, tp orang lain boleh bantai bangun tido at 12 and meet me at 1. tapi nak buat camane, that is so melayu. boleh kate 90% malays mmg tak punctual. daripada aku sakit hati tunggu orang yg bajet vip, baik aku jadi vip same. life is fair. takkan aku je nak tunggu korang kan? tapi agak2 la jugak, respect k masa orang lain. kalau camni, camane melayu nak maju? malu sket weh.

dasar melayu. tak dengki mmg tak boleh. takde la semua melayu mcm tu kan, tapi boleh kate mmg orang melayu ni akan dengki dekat orang melayu yg lain. kalau kate kau buat bisnes jual karipap, seboleh2 kau dengki dekat makcik senah yg jual karipap jugak. tapi amoi jual karipap kau tanak pulak dengki wpun karipap die lagi laris. kenape tah perangai orang melayu boleh jadi sejijik tu? rezeki tu kan dh ditetapkan, tak perlu kot dengki. contoh lagi satu la yg paling obvious buat kite yg students ni, kau seboleh2 tanak kawan kau lagi cemerlang dari kau, dahla tu, kalau kawan kau tu fail lagi kau gembira buat sujud syukur kot. kalau lecturer bagitau kau topic ape yg masuk exam, kau seboleh2 tanak share ngan orang lain sebab nak biar orang lain tak score mcm kau. wtf weh. hina sungguh perangai kau.

heh. camni ke melayu? dahla tak respect time orang, dengki plak tu. ok la ni mcm agak unfair kepada orang melayu yg punctual and tak dengki. tapi it is undeniable that most melayu are like that. for god's sake if kau one of those yg tak punctual n yg kuat dengki mendengki, cube2 la utk improve. igt tak tension ke tunggu orang? and igt kau boleh jd hebat gila ke if keje asik nk dengki je? buat malu je. boo.

4 comments:

. : faymomo : . said...

tak suka part yg suka kawan dapat markah lagi sikit tu. aku penah ada kawan macam tu ira. nyampah ok. selalu nak check markah aku jugak. menyampah!

IRA said...

aah pstu kawan kau gembire gile kalau die score tinggi kau fail kalau bole dpt 0% lagi die suke. booo!

Lutfi Fadil said...

Izwan suke tgk org fail lg x?? haha

IRA said...

waaa izwan begitu rupenyeee...isk3...