Friday, May 8, 2009

childhood belief

masa kecik2 aku selalu tertipu. aku selalu percaya benda pelik2. bila dah besar rasa malu bile ingat balik. camanelah aku boleh tertipu and percaye bulat2 dengan ape yg orang ckp. pergh, camtu skali aku diperkotak-katikkan.

dulu2 aku selalu dengar orang2 tua ckp, tak boleh minum arak sebab arak tu air kencing syaitan. first time dengar macam, oh syaitan pun kencing ekkk? menarik nih. aku siap terbayang2 syaitan pegi toilet sebab nk kencing. lepas tu tengok kat tv pulak, arak selalunye kaler kuning2 gold2 camtu kan. tak jauh beza ngan air kencing manusia. lagi la aku percaya arak tu air kencing syaitan.

dekat shah alam ade satu kilang arak. besar. aku duduk shah alam dari aku kecik. so selalu la lalu seblah kilang arak tu. ala, yg tepi federal highway tu. time tu, aku bayangkan dalam kilang tu mesti ada banyak2 penjara. penjara tu tempat syaitan2 ni tinggal. syaitan2 ni akan take turn untuk kencing supaya bekalan arak dpt dimaintain. so, aku bayangkan pekerja2 kilang ni nanti yang kene pakse syaitan2 ni kencing, pastu angkut air kencing diorang untuk dimasukkan dlm botol2 arak.

itu theory and imaginasi aku pasal pengeluaran arak. semuanya bermule dari ayat 'arak itu air kencing syaitan'. lama jugak aku percaya benda karut ni. yang peliknya, aku tak pernah tanye orang untuk confirmkan kesahihan theory aku ni.

sampailah aku mencapai tahap kematangan otak, baru aku tau yang sebenarnya aku tertipu dengan ayat tu.

sampai hati diorang tipu aku. nasib baik aku tak percaya sampai mati.

so, what's your childhood belief?

17 comments:

azar syazwan said...

orang ade janggut sume baek2 sbb diorang penah jd santa claus!!!...hahahaha....so ble jupe org yg ade janggut akan wat besopan la konon....tp penah jupe mak cik yg ade janggut...erk??

Dalila Husni said...

haha penjara syaitan?hahahah siries lawak!

okay,i pernah ingat yang pahala tu bentuk dia macam piala. so kalau i buat benda baik je, my mum mesti cakap, nanti dapat pahala n that moment i was like "alah, piala je pun!kite lumba lari pun selalu dapat piala la.."

hahaha

seyraxo. said...

weiii tahyul gila kau ni iraaa hahaha

Anonymous said...

Pernah gak pikir teori arak uh kencing syaitan..
My childhood beliefs is kalo kita mintak balik barang yg kita dh bg org, siku kita jadi buruk mcm byak kudis2... Huhuhu

azar syazwan said...

tp arak mmg haram pon kan...so tk kesah la org ckp arak tue air kencing setan ke tak...sbb setan nk kite msk nerake n minum arak masuk neraka...huhu

zeera said...

ade org penah bgtau klu baring (meniarap) n angkat 2 ke atas,parents cepat mati.hampeh gila org ni sbb ak sumpah tak berani nk wat sampai skrg.walaupon nmpak cam mmg tahyul gila,tapi still phobia n tak berani buat.haha.

-nirna-

Lutfi Fadil said...

Mesti ko baru sedar semalam kan yang arak tu sbnrnye bkn air kencing syaitan? hahaha

Anonymous said...

luv ur words..
nk bce azar pnye blog jgk..
huhu..
..owg yg suke blog nih..

IRA said...

azar syazwan : yeah u told me that one! agak comel disitu! tah2 terrorist berjanggut pun u igt orang baik kan? hahahahaha

dilos : pahala = piala patutnye dpt encourage kite berbuat baik..hahah oh tidak pada awak yg dh biase dpt piala ;p

seyra : hahah tu kesah lama. skarang tak lagi tahyul hahahha

anonymous : yeah, buruk siku kan! ok peribahasa melayu ternyata merosakkan otak kanak2!

ninot : aku terigt kawan2 aku skola rendah kate kalau pensil lg pendek dr jari kelingking nnti mak mati..tp aku tak caye..hebat disitu! hahahaha

lutfi : u're saying that i just mencapai tahap kematangan otak yesterday! cis kau! biadap!

anonymous : thanks :) the other blog is only made available for some close friends. sorry yea awak.

slacker said...

ohh aku br ingt!
bile ninot ckp br ingt...agak masih ketakutan ahh nk angkat kaki mcm tuuu...

cacat!

IRA said...

why aku tak pnah dengar?

Anonymous said...

this is funny!!!!!

i cant stop laughing!!where on earth do u get this imagination!!!

Anonymous said...

kecik2 ak percaya..kalau tertelan biji tembikai or limau,nnti tumbuh dlm perot.penah skali tu ak meraung2 takot cz tertelan biji limau yg cikonet jek!!smpi skng,pape buah yg ade biji kecik pon ak mkn hati2 wlpn ak tau xdenye pokok nk tumbuh dlm perot!!hahaha;P

Anonymous said...

yg nie agak terpesong dr topik but since u like aril af...
Dia masuk blek af...
minggu lepas tak dew penyikiran k.

IRA said...

anonymous 1 : i hope u hv stop laughing by now :)

anonymous 2 : hahahahaha pnah gak risau camtuuu..

anonymous 3 : thanks for the info! :) im aware about that tooo! aril comel kannn? ;p

Anonymous said...

aku penah saje2 telan biji buah2an(yg kecik2 la kan) sbb taw nnt leh tumbuh dlm perut pastu daun2 gn buah2 sume kuar balik lalu mulut or hidung..pastu klu lapar leh petik n mkn balik kan..jimat xpayah buang duit xtentu pasal.tp smpi skg xde pon aku tgu2..haha,sahlah perut aku xlayak utk dibuat tanaman hydrofonik..keke

BAZ

IRA said...

baz, kalau kau dpt tanam pokok dlm perut kau skarang mmg kau dpt saving byk weh..we can go to japan in dec and then to europe in march! hahhahahahahaha