Saturday, May 30, 2009

bebelan mummy

saturday. i missed O&G clinical class, unintentionally. i woke up around 9, the class has obviously started, so i continued putting my head at absolute rest till noon. yeay!

it's been a while since i had my shopping fever (note that my 'it's been a while' might vary from yours) and i actually planned to hit the stores today, but miraculously, i was too lazy to even go shopping. brushed my teeth. golek golek again and i suddenly miss talking to mom. being a nice daughter as i am, i gave her a call.

i am way manja with my mom over the phone, not really when she's there in front of me and it's the other way round with daddy. i am more manja with him face to face, but not over the phone. hahaha. and so we had this mother-daughter conversation, teasing and giggling over the phone. and i can't escape her neverending bebelan.

bebelan 1.

mummy : buat ape je tuuu?
me : ohhh golek golek jeee malas nak buat pape.
mummy : dah makan takk?
me : takkk! malas nak masak! mak la masakkann! orang nk makan sedappp!
mummy : la pegi la masak yg simple2. buat la tomyam ke curry ke ape.
me : ala tak best. orang nk kuah kacang!
mummy : ala kacang je tu. kan mak dh pnah bagi recipe. gi la buat.
me : tanak. tak reti. malas. nak mak buat jugak.
mummy : itu la balik msia asik nk kuar merendek jer bukan nk tengok mak masak!
me : balik msia kan sekejap je kene la merendek! lagipon peminat ramai, nak kene layan peminat lagi! susah la cuti kejap2. bukan salah orang.
mummy : banyakla kau punye peminat. cuti kejap tu die bagi suro duduk kat rumah tengok mak masak ni sume ha. pastu nnti baru sebuk2 nk msg2 mak mintak recipe la ape laa. lenkali balik dok umah jgn nk pegi mane2 lagi.

bebelan 2.

mummy: study camane?
me : okay la! bole laa!
mummy : eleh malas la tu. kakak ngan adik2 sume same je. otak pandai tapi pemalas sgt tau main je. study kene 90% tau main2 10% je. ni tau melawa berjalan berboyfriend je.
me : lor. mane cukup 10% main. orang doctor stylo la mak. takkan nk study je.
mummy : aaaa yelatu kalau doctor stylo pstu nnti silap bg ubat kat patient ke silap buat pape time surgery ke senang2 je patient saman. ha stylo la tu.
me : yela yelaaaa! orang blaja la nnti! hari ni sabtu la ma!
mummy : aaa blaja rajin2! nnti balik nnti mak soal satu2.
me : eleh macam la igt lagi ape mak blaja dulu.
mummy : eleehhhh tengok orang laaaa!

bebelan 3.

me : mak masak ape hari ni?
mummy : oh hari ni tak masak ape sgt. lgpon td ade kenduri kawin. mak masak nasik goreng je sbb nasik sejuk semalam byk. tkleh membazir2 wpon nasik. skarang ni sume bende mahal. kakak kene grateful dpt blaja kat india. kalau blaja kat tempat lain mahal, nnti still kene mintak duit kat mak bapak sebab duit scholar tak cukup. kakak jgn membazir duit asik nk shopping je tau. kene jimat, simpan duit. orang lain hidup susah kakak jgn nak berlagak2 shopping cam orang dah keje.
me : erm. ye. tak shopping. orang simpan duit la ni. hari tu kan balik msia dah simpan duit gak.

bebelan kali ke-649572027572

mummy : kakak kene focus blaja tau. umur skarang ni mmg umur utk blaja. berboyfriend2 gak, tp blaja nombor 1. skarang ni future sendiri yg decide, bukan boyfriend ke pakwe ke ape.
me : yeee. mane de boyfriend2 ni. orang single la. hahahahah.
mummy : banyakla kau punye single. ha bercinta tak payah nak beria2 sikit2 sudah. lambat lagi nak kawinnye.
me : bile leh kawinnnn.
mummy : ha tunggu abis blaja keje dulu.
me : la, abis blaja dah 26. nk keje lagi. lambat gile. takkan nk kawin umur 30 kottt! mak dulu kawin mase final year tkpeeee!
mummy : tu dulu la. lain. ha pilih boyfriend betul2. nnt silap pilih menyesal.

so as u can see, bebelan my mom is endless. hahaha! well, though i was initially lazy to go out shopping, i actually changed my mind just before i called mom. but since she was emphasizing so much about berjimat cermat, i decided to just stay at home. *wah ini hari jadi anak mak sket!*

i suddenly feel guilty about my spending, about skipping classes, about my laziness, about everything! waaaaa! gotta do better! i miss u mummyyyy :(

3 comments:

azar syazwan said...

manjenye die dgn mummy die...igt daddy's girl je...hehehe....'kakak jgn membazir duit asik nk shopping je tau. kene jimat, simpan duit. orang lain hidup susah kakak jgn nak berlagak2 shopping cam orang dah keje.'...nie paling stuju skali, dgr ckp mummy tue die sayang dkt kamu...hehe...ur so lucky intan :) :) :)

IRA said...

of course i am. everyone should feel lucky to have a mother :)

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

oh baru nk komen...

dah ade orang laen komen dulu...


"makcik tengok anak makcik ni....die kan single makcik!!!!"