Wednesday, May 6, 2009

kemeNYAMPAHan yang membuak2.

benci no 1 :

orang kedekut and orang berkira. yucks. menyampah tahap moksya kot. kalau makan pisang(contoh) pun sorok2 sebab takut luak orang lain mintak nanti, tu memang semua orang meluat la kan. aku rasa kalau kau boleh makan dalam jamban pun kau sanggup sebab kau kedekut sangat kan. lepas tu kalau masak, seboleh2 nk jimat. mentang2 masak untuk diri sendiri, kau pun masak la ayam masak merah tapi ayam tu seketul je sebab kalau masak 4-5 ketul, jadi sebab je nanti housemates yg lain pau sikit, mak ai. tapi time orang lain masak atau buat makan2, kau la orang 1st yang menyemak nak melantak semua benda. pergh, tak malu sial. dahlah kedekut, lepas tu berkira. kalau orang hutang kau rm15.25, 25 sen tu pun kau claim kot. malang kot sape jadi girlfriend orang macam ni. nanti setiap kali lepas makan, boyfriend kau bawak keluar calculator besar, senang sket nk kire bape banyak gf kau hutang kan. yucks. aku memang menyampah gile kot orang kedekut ngan berkira nih. weh, duit tak kemana dow. kau ingat kalau kau share barang dengan orang tu kau rugi besar ke? pahala dapat ade lah. ape tah yang kau bakhil sgt tu kan. orang kedekut ni sebenarnya lagi rugi aku rasa. korang rasa?

benci no 2 :

aku memang benci orang yg emo tak pasal2. orang jenis camni, nk bercakap pun susah. kang tak pepasal ada yang sentap. orang lain nak gurau2, kau nak emo2. get a life la orang2 emo sekalian. kau orang ni kalau nk bergurau kene bergurau lemah lembut lemah gemalai je ke? sorry la, aku tak boleh masuk orang mcm tu. orang2 emo ni jugak pantang kene tegur. padahal baru tegur "eh awak, tadi awak gune jamban lupe nak flush eh? lepas ni tlg flush ek" dah emo terus tak bertegur satu bulan. haih, sesak dada aku kawan dengan orang macam ni.

benci no 3 :

memang rasa nak sepak terajang kalau orang bad mood ngan kite sebab bergaduh ngan bf/gf atau baru lepas kene marah dengan mummy/daddy. hey, tu masalah kau kot, kenapa nak bad mood dengan aku. ingat kau sorang je pernah gaduh ngan bf/gf atau pnah kene marah ngan mummy/daddy? dah kau punye problem, pandai2 la settle. yang nk bawak kau punye mengamuk tu dekat orang lain kenapa? tak cukup2 gaduh ngan bf, nak gaduh ngan member gak ke. orang cakap elok2, kau reply macam haram. cube kalau aku buat perangai macam kau, tau kau nk emo ngan aku nanti. heh.

benci no 4 :

kau study macam nak gila tapi lepas tu kau paling bising kata kau tak start bace satu haram pun lagi. nanti exam kau score, kau budget orang ingat kau genius sebab kau dah kencang satu kampung kata kau tak study, tapi lepas tu result gempak nak mati. weh, get real weh. do u really have to put up such act so that people think u're another albert einstein? jijik kot? kalau kau dah study and dah bace buku 10 round, diam2 sudeyh, atau cakap je la kau dah bace. tk payah la nak blakon cool. sumpah menyampah kot? kau takut sangat ke orang kate kau nerd atau geek kalau kau dh study? weh, name pun student. kalau nak exam tu confirm2 la the right thing to do is study. tak kesah la kau rockstar ke mat rempit ke kuturayau ke, dh nama pun nak exam, kena lah study kan? dah study malu pulak nak mengaku. aku betul tak paham. kalau aku study, aku cakap je kot aku dah study. hey, i tak reti berlakon genius macam you la. ajar sket boleh?? yucks, jijik.

benci no 5 :

"ala, aku takde duit la. dah miskin dah ni. duit dh tinggal sket."
maybe ayat ni kite dah biasa sgt dengar. and sebab aku selalu sangat dengar, aku jadi annoyed la jugak kadang2. especially kalau dengar daripada orang yang ade simpanan duit yg bergunung ganang. aku tau, korang nak tambah gunung2 duit korang tu, tapi tak perlu kot cakap tkde duit. lagi2 kalau kau siap cakap nak makan roti canai rm0.70 pun kau tak mampu sebab takde duit so kau sanggup berlapar sebab takde duit. haktuih. duit berjuta2 tu nak bawak masuk kubur ke. aku geram betul. bukannye aku nak suruh kau takbur lagi bongkak ngan duit kau tu, tapi tak perlu kot ckp tkde duit. tak layak la weh. orang2 mintak sedekat tepi jalan pun mengaku ade duit wpun diorang hanya ada rm10. ape lagi kau yg ada beribu2 ni? baik zip mulut korang ketat2 before Allah makbulkan doa korang yg nak sangat takde duit nih.

hah, cukup lah dulu. aku pun tak sure ape motif aku tulis benda2 yang aku benci ni. yelah, kekadang bila benda dah jadi depan mata, rasa nak je sound tapi aku bukanlah jenis yg reti nak sound2 orang ni. kadang2 tu rasa menyampah aku meluap2 sangat tapi apekan daya, maybe sifat kedekut kau tu congenital and diwarisi turun temurun. but then kalau benda tu acquired, aku rasa slow2 kite bole improve kan? so, cubelah mane yang bole. this is reminder, not just for u, but also for myself. sekian.

14 comments:

sRuGgle!! said...

huhu....no 4 and no tu paling meluat kot!!!selalu gak kena kot..hoho...

no 4:
kadang2 ble orang yang tak strat baca lagi pon aku tak pecaya sebab selalu sangat terkena ngan orang yang pura2 tak baca ni.lalala

no 5:
orang yang tak de dwet betol2 tak pe lan cakap tak de dwet...dah la banyak gile dwet, kedekot dan berkira gile plak tu..tak paham aku...lalala

kucing hensem said...

ko lawak doh!guling2 aku bace,aku ingat ko ni tau kaver ayu je,tapi ko memang jiwa rock gahahahha nicelaa..aku setuju

slacker said...

no 1:
aku setuju BENOOOOR ahhh... kedekut tak bertempat sungguh!kalo bg pinjam org barang..luak ah harta dia tuu..ko ni..tak paham2?

no 4:
ahahah bongok, albert einstein pn blaja makcik..and kalo genius sgt haruslah markah nk dekat2 full marks and x payah cuak baca langsung last2 minit..ahaha jadi janganlah mengharap untuk org memanggil2 golongan ini genius.sbb aku takkan panggil.

haish no:5:
aku rs hanya rakan2 rapat je kot yang patut tau kalo takdak duit?ahaha sbb tak best kalo ramai2 tau kita miskin papa kedana..ahahah
*bercakap melalui pengalaman*

Naxerul aka BoBo said...

hihi

ira, aku study pon fail gak..genius tak aku?

Dalila Husni said...

okay, i have to admit yg saye benci sangatkat org2 yang dah study, pastu ckp tak study lagi..wei, ape masalah tah.ngaku je la..haha

azar syazwan said...

yerp yerp yerp....dats intan i know...so much to say but dunno how to let it out...haih...ckp je dpan2 intan, jgn simpan...jom kite lenjan mereka!!! hahahaha

ad_nin said...

sabo ira..sabo!!..usazah bg ceramah penuh emo ari ni yer...moral of the story, jgn ler cube ckp xde duit dpn ira..die pantang tuh..hahaha!!..

Amirah Zayanah said...

woooo! ini memang direct!
tepat. semuanya benar-benar belaka.
yeaaah!

nabel said...

ooh ira...
aku slalu tertipu ngn org no.4 ni
malangnye nasebku yg kurang genius ini

ismas said...

manusia mmg begitu by..

Lutfi Fadil said...

Haha...so full of hatred yah?

IRA said...

kucing hensem : aku kaver ayu? bilekahhhhh?? hahahaha

bobo : genius genius! at least tak poyo mcm dak2 lain!

azar :) : u know me best :)

thanks guys for the comments :)

herRoyalCaffeinAddict said...

no 4 tu sumthing yg REALLY BERLELUASA> honestly at kms, when i study n ppl go like 'wehh rajin gle kau dh study, aku x stdy lg pun' padahal kat bilik pulun gile apa kess...n when ppl ask me i just ngaku je la dh stdy, so what? whats d big dealllll

IRA said...

wani! i paham gile kot rase cam tension kann! tkpe kite just jgn jadi cam diorang sudahhh! kalau dh blaja it's either diam or ngaku je la if orang tanye kan..ni ade yg siap nk blaja sorok2 la ape la..cacat..