Friday, August 20, 2010

Feeling ke raya di perantauan?

First things first, dah bukak Utusan Malaysia newspaper (20 Aug 2010) bahagian Salam Perantauan? Kalau belum, dalam kiraan 3, pergi bukak sekaranggggg! Sebab korang akan jumpa ni ;

Credit to Muzani for this picture.
I paksa dia tangkapkan gambar ni ;p

Wahahahahah click to enlarge to read the ucapan and all. From left, that's me, Ninot, Baz and Nadia. Ala to my regular readers, korang mesti dah kenal punya muka 3 orang ni, sebab balik2 muka diorang jugak got featured in my blog. Hehe. Yelahhh, they're my cinta hati kat Bangalore ni, tempat bersuka ria dan mengadu domba.

I was the one sending this salam perantauan to Utusan Malaysia through e-mail. Serious tak mengharap sangat pun keluar paper sebab previously, ramai dah kawan I hantar salam perantau ni tapi diorang punya setakat keluar dekat website salam perantau je tapi tak keluar newspaper pun. Obviously beribu2 students hantar oversea hantar especially sape2 yang gila glemer tu. Eh eh.

So if you read the ucapan, wahaahahahaha macam siot. Camane la I bole terfikir nak letak nasi impit, kuah kacang siap dengan rendang dalam ucapan? LOL. Agak2 la Ira oi. Lepas tu, I didn't even write pun family kitorang dekat mana. Patutnya I letak la 'buat keluarga tercinta yang berada di Shah Alam(me), Kuala Terenggan(Ninot),Johor Bahru(Baz),Kuala Lumpur(Nadia)' tapi tah apa punya sengal time tu, tak terfikir pun. Nama pun saje nak testing2 hantar. Tak sangka pulak yang kita testing ni pulak dia nak pilih masuk paper. Sebab lepas hantar dekat Utusan Malaysia, I hantar dekat Berita Harian. Tak tau la dia nak keluarkan ke tak, yang tu ucapan best sket. Hehe. Kalau esok lusa keluar, korang inform la k ;p tapi macam tak je. Cukup la satu eh. Tamak btol kau ni Ira. Sape yang gila glemer skarang? Haha.

Actually, this is my first time hantar Salam Perantauan kat paper. Before this tak pernah pun hantar sebab dah 3 tahun kat sini, first year je I raya dekat Bangalore, tu pun time awal2 fly tu tengah bulan puasa, mane lah reti nak bersalam perantau lagi. 2nd and 3rd year I balik Malaysia time raya. Ada je my friends yang hantar Salam Perantau tapi lepas tu balik raya kat Malaysia, LOL, saje je kan. Tapi I malas la buat gitu, cam tak feeling la plak.

Tapi this year, I tak balik raya. Sebab, kitorang tak cuti. But that's not the point, I kan hero, I bole je ponteng if I want, but the actual reason for me not to balik raya this time is because I nak balik Malaysia in Oct. Lagipun I baru balik Malaysia May lepas. So, I decided to stay in Bangalore for raya 2010. And for that, I pun rasa agak relevan la untuk I hantar Salam Perantauan. No cheating la kan kan kan. Hehehe.

And I jugak takde buat baju raya pun tahun ni. Nanti raya, I pakai baju biru tu jugak. Tu baju raya I tahun lepas. Tak pun I godek2 la baju lain, pakai je ape yang ade kot. Tapi tak tau la kalau last minute tetiba I nak buat baju raya kan ;p but it's very unlikely lah. Paling2 pun I nak beli kasut raya je kot. Tapi India ni hopeless sikit kalau pasal kasut2 ni, memang susah nak jumpa high heels yang I berkenan and kalau I jumpa pun, selalunya harge mahal gileeeeeeee!

Feeling ke raya di perantauan? I rasaaaa, feeeling sebab sedihhhhhhhhhhhhhhhhhh :(( First year raya dekat Bangalore, perghhh memang nak menitik2 air mata pagi raya bila housemates pasang lagu raya sebab bangun2 tido je pagi raya, abah takde, mak takde, adik2 pun takde. So macam, sedihnyaaaaaaaaaaaaaaaa. Dahla first year raya tu I baru je lagi datang Bangalore, nak masak grand2 macam rendang ke kuah kacang ke memang la aku tak reti kan. Time tu siap bawak kuah kacang instant, loser gila siot.

The thing about India is, India ni biasanya akan puasa and raya lambat sehari daripada Malaysia. So time first year dulu, kitorang dah start puasa ikut time Malaysia, tapi bila Malaysia dah raya, India tak raya lagi. So kitorang tanya la orang2 yg pandai agama, diorang kata kita tak payah puasa on the last day (hari yang Malaysia dah raya) tapi kita tak boleh raya lagi. Paham tak? So that pagi raya yang sepatutnya tu, I dengan segala blurnya tak tau nak buat apa, nak puasa tak boleh, nak raya tak boleh, so I siap bole pegi funfair dengan little dinosour. Funfair tu bukan best pun. Bosan nak mati. Ala, Funworld (budak Bangalore tau la) Gila loser kan pagi raya pegi Funworld. Hahaha.

But this year dengar plan cam meriah je. Macam la. Sebab macam banyak open house. I'm looking forward for it! Mintak2 la diorang masak sedap2. Hehehe. Benda paling best time raya is makan sedap je la. Sebab to those who know me closely, mesti tau yang I takde kampung sebab I dah takde atuk and nenek dekat 2-2 sides. So kitorang dah bertahun2 gak la raya dekat Shah Alam je. Nak kumpul adik beradik belah abah or mak tu time pagi raya susah sikit, sebab masing2 pun ada in-law masing2 kan. So we only have each other je la time pagi raya tu. Yeah, raya I memang tak meriah macam family orang lain pun. Kesian kannn kitorang?

So selalunya pagi raya tu pakai baju raya pun just buat cukup syarat je. Sebenarnya tak nak pakai pun takpe sebab bukan ada orang lain pun. Nanti dah tengah hari dah boleh tukar pakai t-shirt balik lepas tu melepek depan TV sampai malam. Tu je la activity raya kitorang. Ala tanak cerita la. Nanti korang kesian kat aku. Or aku kesian kat aku. Nanti sedih je hehe.

But whatever it is, as long as you have your family with you, nothing else would matter anymore. Kan? Tapi this year, I won't have my family around with me on hari raya, they won't have me around jugak, mesti diorang sedihhhh ;p tapi I sedih jugak. Tapi takpe, experience la kan. Takkan every year pun nak balik Malaysia time raya. Nanti dah besar you don't any interesting stories to share with your kids. Macam my dad, dia suka cerita time dia belajar dekat Scotland dulu. Camane dia survive his first time in a foreign country, camana dia spend pagi raya, apa dia makan, his mat salleh friends etc etc.

Abah cerita, dulu time raya, they all will ponteng kelas, pakai baju raya siap songkok samping semua, sewa kereta and go for a road trip with his friends. Macam cool jeee. Sooo, any idea for my raya in Bangalore? :)

11 comments:

Hariry Ariffin said...

damn. i saw that pic in paper!

IRA said...

yeayyy! :) cam tak memula? hahahah

IntanBerlian said...

huhu dah masuk slm perantauan.bilalah gmbar aku nak masuk ni...

IRA said...

IntanBerlian : hantar jeeee banyak2 kali kt byk2 paper..msti masuk at least 1 punyeee ;p goood luck! you raye kat salem ke?

Hariry Ariffin said...

tak cam! until you mention in here, baru tau!

IRA said...

:)

eiraixora said...

hahaha~ mmg feeling pon... sedeyh kot..sob2.. kalau kt msia, tk kish pon raya bila, but here, puasa pertama dh meleleh teringt tak dpt blik raya..haha

IRA said...

true dat! hehe munirah raye kat msia ke bangalore? lol..siap ar pagi raye nnt aku nangis lebat2..hahaha

eiraixora said...

kt sini la..tkdenya nk blik..takat cuti sehari dia bg kedekut tol MSU ni..ceh~:D
meleleh kot pg2 raya2..time ni la tringt nak duit rya, mkn kuih raya, baju raya...banjir bangalore di pagi raya.lol

ザ-sylver-shooter said...

lol..raya pergi funfair..

IRA said...

:)