Monday, January 26, 2009

kene tindih ke? ke mimpi? haha

it's monday. it's republic day of india. and it's holiday today.

ptg tadi tido sebab pening. and pening tu adelah secondary kepada lapar. tak tau la orang lain camane, tapi kalau aku lapar aku akan pening dengan serta merta. tapi bahan utk memasak tkde. setakat bole buat sandwich jer yg tak berape mengenyangkan. so utk tidak berasa lapar and tension sebab lapar tapi takde bende nak makan, so aku memutuskan untuk tido di petang hari. tade la ptg sgt pon around 3 camtu. yeay! mase yg diidam2kan untuk tido!

kononnye nak bangun kol 4. tapi biase la terlajak sket. actually still confuse. aku mimpi or btul2 jadi? camni, time tu terjage cuz i saw somebody pakai baju hitam baring beside me. time tu igtkan any of my housemates ke, or sesape la my friends yg mmg suke menyentil kat bilik aku ni. so bile dh nampak, rase nak turn badan la kan sbb nak tau sape tu and cam nak bangun kot sebab dh lame gile aku bantai tido. tapi tak bole. mata dh bukak. but i couldn't move my body. tak bole turn. and tak bole cakap. and rase pening gile. and short of breath.

i cant recall berape lame lepas tu baru i really terjage and btul2 bole gerakkan badan. cis. apekah? takde sape plak baring seblah aku. roommate aku pun takde kat bilik. bangun2 jer aku pening gile2 and sedikit sesak nafas. tapi still tertanye2, aku mimpi or btul2? confuse kot.

ha, yg korang slalu sebut2 kene tindih tu camni ker? aku tak pnah ade experience kene tindih dari skola asrama smpai masuk kolej sampai kat india. so i don't know. just penah dengar2 cerita jer. tadi nak kate cuak, tade la plak maybe sebab petang kot. er, bukan orang slalu kene tindih malam2 ker? tadi petang kot? siap bukak lampu lagi. hahaha lawak apekah. die salah timing kot. hahaha

oh maybe sleep paralysis kot? pnah dengar tak? it's like, kite dh bangun tido, but our brain tak sempat nak bagitau the body yg kite dh bangun tido so our muscles are still in the state of atonia. still tak ready utk bergerak. kire cam lagging la. cane ek? tak reti la nak explain tapi lebih kurang camtu la. tapi tak pnah2 plak rase camtu before this. cis.

ok la, dah maghrib ni. tu dia pengalaman pelik hari ini. still confuse mimpi ke tak sebnanye. tapi rase cam tak. tapi tah tak tau la. hahah korang pnah kene camni? mesti ramai yg pnah kan! ha, lepas ni kalau orang tanye aku pnah kene ke tak, bole la aku ckp pnah! before dis asik dengar cite orang je, skang korang plak dengar cite aku! hahah

12 comments:

Hariry Ariffin said...

Yup, Sleep paralysis. :)
Aku selalu kena. Selalunya ada hallucination.
Aku nampak yang pelik-pelik macam ko gak. Tension weh.

Kalau orang dulu-dulu cakap,bila kena tindih tu, maksudnya kita tertido atas tempat tido jin. Hehe.

Kalau jadi lagi, try relax. Cuba gerakkan jari kelingking. which need few times of practices. :D

Selalunya aku tertidor balek. :)

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

hahakz kak ira..
bleh plak bende tu silap timing..
lawakla..

IRA said...

hariry : pergh kalau camtu leh tahan gak hallucination aku, siap ade orang dtg tido seblah aku hahaha!

err, need few times to practice? tak perlu kot. cukup la aku rase skali hahaha. btw ape kau nampak?ade nampak pompuan cantik tak? ;p

ikiey : hahaha ade ke time petang kan? tp bagus gak tkde la cuak heheh

Hariry Ariffin said...

Ira,
aku nampak member aku, aku nak mintak tolong dia. Bila nak jerit, tapi tak keluar suara. Padahal dia tak ada kat situ pon. haish. :D

kadang2 jadi macam sesak nafas. senior aku dulu bagi petua, kalau kena tindih, cuba gerakkan jari kelingking. aku cuba , it works!

aku pernah buat entry pasal benda ni.
:D

http://hariryariffin.blogspot.com/2008/08/cramp-tindih.html

Amirah Zayanah said...

ohh! scary jugak. tak pernah tahu plak pasal sleep paralysis tuhh :P
btw, sebelum tido kena baca doa dulu :))

''bismikallah humma ahyaa waamuttt''

IRA said...

hariry : exactly exactly! i think i saw my roommate too. tp tatau if she was really there or not..malas nk tanye takut die plak yg tercuak..hehe

amirah : mesti tak lupe bace doa tido dh lepas ni! confirm! hehe

Lutfi Fadil said...

hoho...ak pn pnah la. pon silap timing juge. ms tu tgahari buta tdo kat sofa ruang tamu. bangun2 je xleh grak pape, cm paralyzed tp leh grak mata je...pastu selambe nampak je my housemaid lalu lalang in front of me. nak panggil die xleh lak.vocal cord paralysis.haha! after a while baru bleh gerak...

cuak gle la time tu.igtkn dah mati.sbb kn ade dlm muvie2 cmtu..xleh grak,pstu nnti kite terbang,nmpk badan kite kat bawah..waa...takut2!

IRA said...

hahahaha lutfi! lawak lawak! i tak terpk plak i mati ke ape td. just curious nak tgk sape baring seblah tu..tah tah orang hitam bulu2 wakakaaka tp bile dh jage die hilang plak..isk! tak sempat berknalan!

ad_nin said...

amboiii ira...siap nk berkenalan lg..ckp besar yer?...hahaha..pi laa tanye yaya..bg yaya cuak..best gakk!!

adia_anarris said...

ira! hitam bulu2 tuh ciri2 indian ghst kot? nak berkenalan ke kalau bulu2?

btw, aida pnh kene ni..time tuh pagi2 bute, dalam kul 3 pagi, lepas balik dari study kat ape-name-tmpat-atas-ds-kat-kms-tu? wisma pelajar kan? balik2, tido, pastu terjaga then takleh nak move,but mata leh bukak..sesak nafas pun ader..
lagi scary, my studymate yg same2 bljr kat wisma pelajar malam tuh pun experience the same thing lepas sampai bilik nak tido..scary ke tak rasenyer? huhu

IRA said...

denin : wahahaha tanak la ckp yaya..kang yaya yg join tido seblah aku sbb takut ehehehe ;p

IRA said...

aida : pergh biar btul? ira tak pnah lak kene camtu kat kms..haa tu scary! tapi kannnnnnnnnnnnnnnnnnnnn..dulu2 kat kms slalu bau bunga melur camtu kat my room tapi my roommate zati tak pnah bau pun. cis!