Friday, March 13, 2009

how to save ur money?

ok ini ajaib! it's 2.40 am and i'm still up! dah bergolek2 atas katil for hours but i couldn't sleep. maybe insomnia datang kembali. or maybe i miss him a little too much. ergh, malaysia and india sgt jauh okay berjuta2 batu please la pulang sini cepat i can't help missing u tapi sgt malas nk top up sebab 1 hari boleh habis erm agak tak mampu i mintak ampun byk2. okay cukup luahan perasaan kali ini.

seriously, i couldn't think of any better things to do other than blogging, err yes, blogging in the middle of the night. maybe the outcome akan merapu merepek bila bace balik esok pagi. maybe la. so what should i write eh?

oh! referring to the previous entry, i wrote about myself working my ass out to save up some money to buy something i wanted so badly kan? i dunno, i just feel like sharing things i did zaman dulu2 untuk save duit and earn money.

  1. as mentioned, i sangat sanggup berpuasa berlapar walaupun hanya dapat save seringgit sehari i still sanggup okay. budak skolah kot? seringgit amat bermakna!
  2. selongkar wardrobe, kumpul baju2 lame, handbag2 lame, belts and ape2 yg rasenye bervalue, and suruh adik2 jualkan dkt kawan2 diorang. wah, it works tau!
  3. after SPM, i worked in KUMON shah alam mall. i earned roughly around rm600-800 monthly depends on kerajinan mempunch cardkan diri. hari dapat gaji adalah hari bahagia sedunia.
  4. ini desperado gile. pinjam duit maid hahahhahahahahahahha my maid rocks okay! tapi serious bayar balik. kalau mintak duit kat parents nnti diorang tanye nk buat ape and kalau ckp nk shopping nnt kene ceramah 2-3 hari so malas. pinjam duit maid adalah shortcut yg paling digemari zaman form 2, 3, 4, 5. ini maid paling berjasa. mekaseh kak ain.
  5. kumpul surat khabar dlm rumah and jual kat pakcik naik lori tu.
  6. ini tactic keji zaman dulu. bgtau abah skolah mintak bayar ni ni ni. tapi slalu tk banyak dlm rm5-10 camtu je. nak buat camane otak geliga sgt smpai terpk idea ni. abah jasamu dikenang janji orang ganti balik bende yg lagi best2! janji!
  7. ni zaman darjah 2, 3 camtu. jual stickers. mahal kot. satu sticker kecik jual 50 sen. yg bestnye ade je member beli wahahahahaha. untung untung! mekaseh la korang.
  8. ni zaman darjah 3 jugak. amek bekas pringles tu, buat lubang nk masuk duit kat atas, balut bekas tu ngan wrapper cantik2 pastu pass around the class kate ni tabung derma. ok ini hasil kerjasama beberapa orang rakan. kutipan bole tahan. lagi satu tactic keji budak skola rendah. tlg jgn ajar adik korang buat camni ok. as i said, nak buat camane otak geliga lagi skali smpai terpk nk buat camtu hahahahahahahaha mekaseh byk2 kepada yg menderma may god bless u!
  9. kumpul seluar2 and baju2 lama abah n jual dekat kedai bundle my friend punye! skali jual dpt la around rm50-100. siape nk beli baju2 n seluar oldschool bapak2 anda? tak lain tak bukak mat2 indon mmg suke baju2 dan seluar2 lama bapak2 anda!
haaa. so that's how i save money, aahhahahaa and that's how i earn extra money. betul betul ade tactic yg sgt keji untuk dapatkan duit tapi itu zaman kanak2 yg tak dapat membezakan benda baik dan buruk jadi sila maafkan hehehe ;p skarang janji tak buat mcm tu dah. janji. takde mase aku nk jual stickers, atau pegi kutip derma atau ckp kat abah kena bayar tu ini because he'll definitely say "pakai la duit sendiri, duit MARA bagi kan banyak" hahahahah so no chance la.

and why am i still up? and still tak ngantuk? please, i want to sleep now. please.

10 comments:

Shahril Shuhairi said...

Hahahaa Ira.. mengingatkan kembali zaman kegemilanganku di waktu kecil. Dulu jadi pengawas mase darjah 4.. hari2 kejer jage gate tahan budak dtg lambat... so, sape2 tanak kene tulis name kene bayar 50sen. Hish...kecik2 dah rasuah. Dah tobat jgn risau...huhu.

Nway, I was up blogging till kol 3 as well... bukan takleh tido, tapi tanak tido...tatau nape.

Perempuan cerdas said...

hahhahaha yang pass bekas pringles tu paling x tahan. derma? derma apa? bantuan derma untuk ira kurang upaya? cis kau keji doh.

N

raihan said...

hahaha. i like that kutip derma part! rasa nk gelak smpai skrng. HAHAHA. sangat bergeliga!!!

IRA said...

shahril : wah syabas! mengamalkan rasuah pada usia yg muda!!hahahahahaha ape nk jadi *geleng kepala*

nad : ahhh naseb ar kurang upaya pun dpt duit hahahaha

raihan : hahahaaha raihan jgn buat pulak k? kang tak pepasal time lecture esok dpt bekas pringles kutipan derma ;p

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

keji betol senior sorang neh!!!!

hahaha....guraw2 jer...

tapi memang ikiey pon tak expect buat camtu...

if only i have brain like u..duh....cool giler...

Anonymous said...

wahaha..derma part..otak ko mmg same cam aku..cume ko mulia sket share ramai2 kutipan derma..tp aku bolot sorang2..memang usahawan berjaya!waahahaha


-B or S or C-

IRA said...

ahaha takpe ikiey, cube gune ke-hot-tan diri sendiri untuk cari duit! haa tu kalau hot laaa hahahahaha rase hot tak? ;p

IRA said...

anonymous, aku mmg mulia inside out, malas nk tunjuk je..nnti riak pulak..ahahaha

herRoyalCaffeinAddict said...

halolooo y u dun upd8 fb dh?

i cnt save money especially when it comes to clothes..im helplesss

n yes, pnh lalui zamansanggup starve tho tp skang ni mkn byk gile haha:d

IRA said...

w : i sgt malas nk mengupdate facebook hahahaha yela u kan baru fly so byk duit buat ape nk starve ;p