Sunday, June 28, 2009

ku redahi jugak!

our sports day has officially started on jumaat malam sabtu! first match was netball, obviously la aku tak main sebab the last time i played netball was when i was in standard 6 and that was 10 years ago. so agak lempong di situ. tapi semangat tinggi menjulang2 utk support member2 batch sendiri especially roommate and hsemate sendiri (yaya and mai), so i turun to cheer for them!

i gigih gile cheer utk diorang wahahahaha, budak2 batch i yg turun pun sume cheer yeah u go girls! sakit tekak toksah cakap, jerit mcm nak terpelanting tekak tu okay. the competition between our batch and jr batch was VERY stiff, pergh ini bikin panas. hahahaha. panas tak panas, esoknya my class ada theory and practical exam for medicine.

seperti yg kita sedia maklum, exam theory and practical medicine mmg terkenal dengan sifatnya yg susah nak mati and lagi masyhur dengan doktor2 yg garang lagi scary the mary plus sarcastic habis so macam agak down di situ. niat di hati mase cheer tu cam, ponteng je ah exam nih lenkali bole buat betul2. mmg time tu 98% tanak amek exam 2% rasa bersalah 0% rasa nak amek exam. wahahaha. okay tlg jgn contohi.

bila tanye budak2 lain, ade yg nak redah je pegi ade yg nak ponteng je exam tu. antara orang yg determine nak redah je pegi exam medicine ialah bazilah which is sooo unlike her so cam agak terkejut lg terancam di situ. then bile habis match, balik rumah, selak la few pages of buku medicine and cam time tu niat di hati, okay mari kita redah exam medicine walaupun ilmu medicine yg melekat di dada hanya seciput nk dibandingkan dengan medicine yg as whole yg byk gila tut tut.

tp tak tahan lama, sebab penat jerit pening2 sbb jerit jugak beserta mengantuk. maka tidurlah i dengan aman damai and dengan niat akan bangun utk pegi exam medicine esok. yeah, redah! then bila bangun pagi, check hp, dapat msg ninot "ira, aku pass paper medicine kat husna, aku tak pegi exam". pergh, ayat yg sungguh infectious, terus hilang semangat bernilai seciput aku utk redah exam medicine. roommate dah siap2 and dah kejut2 aku suro pegi jugak amek exam, tapi time tu niat di hati cam 100% tanak pegi amek exam tapi disebabkan yaya cam pujuk2 suro pegi so macam, yela yela aku pegi exam theory dulu practical tatau lagi. sebab theory walaupun kau tak bole jawab, takde senyuman sarcastic dari doctor yg akan menghantui hidup kau atau kata2 dari doctor yg bakal menusuk jiwa. so okay, sebagai roommate bertauliah, yaya waited for me utk siap2 mandi ape sume and pegi hospital with her (sebab yaya ade scooter) dhla pagi tu takde electric, tp ku redahi jugak mandi air sejuk dalam gelap sebab tkde lampu and ni mmg siap tak tengok cermin langsung terus pegi hospital amek theory exam. yeah, ku redahi juga.

theory paper done. berjaya redah. no comment on the questions. aku jawab je ape2 yg aku rase nak tulis. then the scariest part, practical exam. dahla i only have stethoscope and knee hammer semata utk amek exam. tu pun knee hammer yaya (ok blame me now mmg i dun have my own kit wahahahahaha) time tu niat di hati macam, okay tengok dulu dapat patient macammane, kalau dapat cns(central nervous system) patient, agak mati di situ sebab cns agak byk examination and soalan mmg kaw2 especially bila kau dapat dr jacob (last time i got cns patient and dr jacob to assess me)

agak lama tunggu somebody datang utk bagitau kitorang which patient yg kitorang kene examine, i told myself, if tak datang dlm masa 10 minit, im going home. time tu dahla cuak sebab petang ada basketball match. okay kawan2, i mmg diketahui ramai sebagai seorang yg malas bersukan and the last time i bersukan was last year punya sports day yg cam tibe2 je main basketball siap main pakai jeans lagi tapi luck was on my side i berjaya shoot bape kali tah so cam bangga sekejap tp sebenarnya itu luck semata hahahah so theres really nothing to proud of. tapi cam this time redah je masuk basketball sebab cam tkde orang nak main so cam ahhh layan je la.

lepas tu dapat patient. i dapat patient dekat ccu ward and i was the only person yg dpt patient kat situ. praying hard that i dont get cns patient sebab i dun have the kit so cam nk cilok kit sape tah. then pegi ah usha patient tu. pakcik tua mr gullapa 70 years old who came with the complaint of 1 week of high fever, cough with sputum production, dyspnoea (breathing difficulty) so cam alhamdulillah syukur nikmat dapat respiratory system punya patient so i proceed. tak jadi balik. wahhahaha. wpon dah banyak kali berniat nak balik nk balik malas nak amek exam, tp berjaya pegi and done with it. yeah, ku redahi jugak.

then balik around 1130am camtu. dapat msg from baya kata our basketball match di cptkan around 3 something right afta netball final match. pergh. nak kene rush lagi. igtkan leh la bantai tido sejam dua before pegi, tapi bantai tido apenye, tak tertido kot sebab stress wahahaha. kalau kau mmg dah star in basketball, tkde la stress kan, tp kalau orang cam aku yg sports setahun sekali, wajib la stress kan. hahahaha.

baz came to my hse sbb nk amek baju sukan dia. then we decided to go to the court early, so mara la kami ke basketball court dengan menunggang scooter baz. tengah jalan, scoot baz bunyi pelik and cam tersengguk2 sket, tapi yakin kata ohh maybe sebab kita bawak air satu botol besar penuh that's why ada bunyi pelik and macam tersengguk2 maybe momentum air dlm botol tu kot cewah dan dan aku berfikiran fizik time tu kan. then tak pepasal tengah2 jalan tu scoot baz nak terjatuh diiringi bunyi letupan dari bawah. yeah, tayar pancit. of all the time, time tu jugak mau pancit, tak cukup stress dengan the upcoming match, tambah lg satu stress, agak depresi la. tapi seb baik workshop bebetul depan mata, so terus hantar workshop and kami meneruskan perjalanan menuju basketball court. yeah, ku redahi jugak.

okay dipendekkan cerita, kononnye match right afta netball match (which was supposed to be around 3/4) tapi sebab hujan maka basketball match kitorang start petang. (eh, ke malam? bole tak aku lupe?) and sila teka sendiri menang ke kalah. hahahah. walaupun basketball telah aku tinggalkan berkurun2 lamanya, tapi redah jugak masuk basketball sebab mmg tak cukup player sampai kene import budak netball. yeah, ku redahi jugak.

balik rumah dah lewat malam. sampai2 je rumah dapat tau my block akan tkde electric smpai esok pagi. apakahhh? penat gile rase nk tido smpai sebulan so i cepat2 mandi wpon kesejukan nk mati sebab heater tkleh on and mandi dlm gelap plak tu sbb tkde lektrik tp redah jugak. then around 12 camtu dah start golek2 and bersiap sedia utk tidur smpai lebam. malangnya dengan kondisi sedemikian rupa, i ditemani nyamuk2 yg riang gembira di sekitar telinge i siap gigit2 manja gitu sampai aku tkleh tido walaupun dah berusaha sedaya upaya! sampai pukul 4 pagi okayyyyyyyyyy baring tutup mata tapi sebenarnya tak tido! sakit hatiiii sebab esoknya ada acara penutup sports day + malaysian food festival so itu maknenye kene bangun awal and pegi tunjuk muka dekat complex sukan berkenaan tapi celah mana nk bangun awal kalau pukul 4 pagi baru aku terlelap. 4 jam baring tutup mata mcm bongok! i'm so gonna get some medicine for my sleeping disorder! walaupun begitu, ku redahi jugak malam2 yg suram bersama nyamuk2 yg riang gembira.

esoknya redah jugak pegi complex sukan utk beri sokongan padu pada rakan2 yg berjuang utk sukan negara di tanah bangalore. paling tak boleh blah, time acara tarik tali, tali boleh putus. padahal tali tu orang2 sini gune utk ikat gajah, tapi budak2 ni boleh kasi putus, 2 kali okayyy! adakah korang lebih gagah dari gajah? itu persoalannya. disebabkan sekarang musim panas and mereka pula bersukan dan bersukaneka di tengah2 panas maka sebagai cheerleader paling bergaya lagi gigih i redah jugak cheer tengah2 panas (ceh yeke?) sebab tu bila sampai rumah tengok cermin dah tak kenal diri sendiri sebab sunburn lagi. pergh, ni mmg kulit paling susceptible kepada sunburn, nak buat camane kan. ku redahi jugak.

yeah, tiring kan weekend i? sebagai seorang yg tidak mengamalkan active lifestyle, maka i merasa weekend kali ni cukup hectic dan terlebih active utk diri sendiri. tapi dah berjaya redah, and i have a few more things yg perlu diredahi dalam masa terdekat ni.

redah je la.

p/s : tkde pics to be uploaded, i didn't bring my own camera but my pics ade bersepah2 dkt camera orang tak tau sape so kalau ada tlg la upload kat fb ek, sape yg nmpak my pics in fb tlg tagkan wakakakakakka. kalau ade la kan. padahal tatau camera sape tah aku masuk.

1 comment:

azar syazwan said...

yes yes...terdapat byk nada tensi disitu ya,sampi bace pun dah trase tensi dgn frasa ayat yg panjang lg riang ria...namun tak pengape, buat anda yg bersukan setahun skali, kali ini pasti byk simpanan2 glycerol yg berjaye dibakar, yeah! (tp myb terlebey bakar smpi anda menjadi tempes...ooppss!!!) tetapi harap2 food fest berjaye menghilangkan rase tensi dan mengembalikan rase kebahagiaan di perut yg terlibt dalam acara aktif di hari minggu....tp abesla usaha2 menbakar glycerol yg bertapa di bawah kulit dgn gemilangnye...opsss kali kedua...